Brambory

Nabízíme tyto odrůdy

 

Odrůda … varný typ

Mariska … BA

Evita … AB

Impala … B

Bojana … AB

Fabiola … BA

Madelaine … AB

Riviera … B

Martina … BA

 

Varné typy brambor

Výběr varných typů se řídí účelem použití:

Varný typ A

Brambory s pevnou, lojovitou, jemnou až středně jemnou dužninou, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se zejména k přípravě salátů, nejlepší jsou vařené ve slupce.

Varný typ B

Brambory s polopevnou, mírně moučnatou dužninou jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jedná se o typické přílohové brambory.

Varný typ C

Hlízy mají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na přípravu bramborové kaše a  těsta k přípravě knedlíků apod., použít je lze i na bramborák.

Do uvedených  varných typů se pak zařazují konkrétní odrůdy. Některé jsou pro varný typ typické, některé představují přechod např. mezi varným typem A a B.