Brambory

Odrůdy pro sezónu 2020

Velmi rané odrůdy

Riviera –  varný typ B

Montreal – varný typ BA, u nás poprvé

Carera – varný typ B,

Rané brambory

Impala – varný typ B

Ranomi –  červená brambora

Essme – varný typ B

Pozdní brambory na uskladnění

Mariska – varný typ A

Loreay –  varný typ B

Varné typy brambor

Výběr varných typů se řídí účelem použití:

Varný typ A

Brambory s pevnou, lojovitou, jemnou až středně jemnou dužninou, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se zejména k přípravě salátů, nejlepší jsou vařené ve slupce.

Varný typ B

Brambory s polopevnou, mírně moučnatou dužninou jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jedná se o typické přílohové brambory.

Varný typ C

Hlízy mají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na přípravu bramborové kaše a  těsta k přípravě knedlíků apod., použít je lze i na bramborák.

Do uvedených  varných typů se pak zařazují konkrétní odrůdy. Některé jsou pro varný typ typické, některé představují přechod např. mezi varným typem A a B.